Bauhaus kunst, punk, energi og mere kunst til folket
Kunstneren Annette Mahoney tager os med på en rejse tilbage til Bauhaus bevægelsen, men i et nyt og moderne take
Annette Mahoneys malerier trækker tydelige paraleller til Bauhaus bevægelsen og hylder tegneren Hergé.Man fornemmer tydeligt rebellen i Annette Mahoney og det giver hendes malerier en ekstra dimension. For uden den ungdommelige gnist, Sørøver Sally og subkulturen, ville det hele bare være en lille smule mere kedeligt.
Kunsten skal ind til folket igen, sofastykkerne ud til højre og midlet er bl.a. den kendte Bauhaus bevægelse. Vi tager en snak med kunstneren, der på trods af sin alsidighed har en stor forkærlighed for Bauhaus bevægelsen, Hergé og Kandinskij.
Indhold:
- Autodidakt baggrund og fokus på fortællingen
- Bauhaus Bevægelsen
- Kærligheden til Hergé
- Diversitet og retninger i dagens Danmark
- Sørøver Sally, de stærke kvinder, Warhol og selvfølgelig Hergé
- Online salg af malerier, SoMe og Instagram
- Kunsten skal spredes ud
- Se alle malerier af Annette Mahoney på Maleribasen
Autodidakt baggrund og fokus på fortællingen
Historien spiller altid en afgørende rolle for Annette Mahoney. Historien skal bære billedet i mål og skabe det sidste penselstreg på maleriet. Hjertet, roen og fordybelsen skal være med, som når hun beskriver sin autodidakte kunstnerbaggrund:
"Min baggrund som kunstner er noget rodet, og helt sikkert autodidakt. Jeg startede tidligt med skrive, og det brugte jeg mange år på. Så fik jeg en kæreste som malede, og en aften da han var fordybet i et billede, fik jeg lyst til selv at prøve. Og efter den dag var jeg fuldstændig opslugt."
"At male er at fortælle historier, bare på en anden måde, end hvis man gør det med ord. Jeg finder ro og fordybelse, når jeg maler. Jeg bliver også frustreret, især i den fase, hvor jeg ikke er sikker på retningen et maleri vil tage, men historien er altid det bærende element, og det er den der i sidste ende leder mig i mål."
Det kvadratiske "Casbah". Bauhaus inspireret maleri i målene 100x100 cm.Bauhaus bevægelsen
Kunsten skal ikke bures inde af borgerskabet, den skal slippes fri og komme helt ud til folket. Den skal helt ud i krogene i de danske arbejderhjem, fra Nørrebros multikulturelle smeltedigel. Bauhasus bevægelsen var inspirationen, men den rå energi og viljestyrke kom bl.a. fra det Københavnske punkmiljø.
-Dine malerier er meget unikke og flere af dem lavet i "Bauhaus" stilen. Kan du fortælle hvorfor du er faldet for netop denne stilart og hvordan du begyndte at fatte interesse for den ?
"Bauhaus-bevægelsen opstod jo som et forsøg på at forene kreativitet, sådan at den både omfattede arkitektur, malerkunst, håndværk og alt muligt andet."
Vis og sælg alle dine malerier på Maleribasen fra kun kr. 39,- pr. måned - se alle fordelene
"De revolutionære og socialistiske kræfter i bevægelsen betød, at det erklærede mål blev en forædling af arbejderklassens livsmiljøer. Den tanke kan jeg godt lide. Det er jo en slags ”kunsten ud til folket”-tanke, og det er egentlig min baggrund i punkmiljøet som kickstartede min interesse for Bauhaus. Her var de fleste jo også autodidakte, og det betød mindre om du kunne spille på en guitar, så længe du selv følte for det, så var det okay at give det et skud."
"I 1985 var jeg en tur i Sovjetunionen, og her så jeg første gang et af Wassily Kandinskys billeder. Jeg var dybt fascineret."
Maleriet "På Beløbet" 50x40cm.Kærligheden til Hergé
Picasso eller Hergé er et fedt, kunsten er stor hos begge og Mahoneys hyldest til den Belgiske tegneserie tegner fornægter sig ikke. Måske er det på tide at vi også, dog alt for sent, begynder at opfatte tegnesrier som en del af den samlede kunstskat.
"Herge betyder rigtig meget for mig. Hans streg er unik, og som barn rejste jeg verden rundt i hans selskab."
"Jeg kommer fra et arbejderklassehjem på Amager, og i ferierne var vi i Sverige og Norge, men resten af verden var ukendt for mig. Så Herge var den der formede mit verdenssyn, hans tegninger af de arabiske lande, Østen, Balkan og Tibet er stadig det der sidder på nethinden."
"Som voksen har jeg set mere af verden, og når jeg f.eks. går rundt i Marokko, så kan jeg jo genkende det hele fra Herge. Og tegneserier er ikke som sådan ”anerkendt” kunst, men i min verden er der lige så meget kunst i Herge som i Picasso. Derfor dukker figurerne af og til op i mine malerier, som en slags hyldest."
Maleriet "Metropolis" - kunstværket måler 120x90 cm.Diversitet og retninger i dagens Danmark
Vi bygger højt og moderne og vil ligne de andre storbyer, men kun på vore egne præmisser. Mahoney´s maleri "Metropolis" viser splittelsen mellem det provensielle og det moderne. Hvilken vej skal vi gå, for vi kan ikke vælge begge. Som centralt tema står inspirationen fra særligt de Arabiske lande og diversiteten på Nørrebro.
"Metropolis er en kommentar til den dualitet vi slås med i Danmark. På den ene side begejstres vi over metroen, vi udbygger Københavns lufthavn for fjerde eller femte gang, vi bygger skyskrabere i Brande, alt sammen på grund af et ønske om at ligne de andre storbyer i verden, og samtidig er vi stadig et provinssamfund som føler os nødsagede til at beskytte vores værdier via f.eks. en burkalovgivning. Det er jo fjollet. Hvis man vil være en metropol, så følger kulturel diversitet med. Det er efter min mening ikke farligt, og danskheden er jo ikke meget værd, hvis ikke vi tør tro på, at den kan holde til at få input udefra."
Maleribasen har et stort udvalg af originale malerier fra 100 - 500kr.
-Maleriet "Casbah" er næsten kubistisk i sin form, søger du bevidst nye udtryk når du maler ?
"Ja, jeg kan godt lide at bevæge mig ud hvor isen er tynd. De store mestre er selvfølgelig en inspiration, men det er farverne, mere end et bevidst stilistisk udtryk, som bestemmer retningen."
"I januar 2019 var jeg en tur i Marokko, og bygningerne og mønstrene dernede lurede i baghovedet, da jeg malede ”Casbah”."
"Jeg har boet på Nørrebro siden 1991, og her kommer man jo helt naturligt i kontakt med mange kulturer. Samtidig arbejder jeg på en skole, hvor eleverne har mange etniske oprindelser. I virkeligheden er de jo alle sammen danske børn, men de hedder Hussain og Fatima, og bliver ofte bedømt ud fra deres hudfarve og religion."
"Personligt tror jeg på den multikulturelle smeltedigel. Jeg tror den er sund og god for et samfund, og jeg lader mig inspirere af det jeg ser omkring mig."
Sørøver Sally kan ses som et billede på den moderne kvinde. Maleriet maler 60x50 cm.Sørøver Sally, de stærke kvinder, Warhol og selvfølgelig Hergé
Maleriet "Sørøver Sally blev voksen" er en kommentar til det moderne skønhedsideal hos kvinder. Man falder fra hinanden og samler sig selv op igen, for benene skal barberes og børnene aktiveres.
"Min generation af kvinder er jo rødstrømpernes døtre. Vi har fået det hele forærende, men ligger alligevel under for det der skønhedsideal, som til alle tider har været målestokken for kvinder. En af mine meget gode veninder inspirerede ”Sørøver Sally”. Hun er en smuk kvinde, og også meget stærk og karismatisk, men når livet gør ondt, så kan man aldrig se det på hende. Og jeg kender det også fra mig selv. Den ene side af Sally er ved at falde fra hinanden. Den anden tager mascara og læbestift på, og ordner det der skal ordnes. Job, børn, mand og husker også at barbere ben. For vi er jo stærke kvinder, ikke?"
-Hvilke kunstnere beundrer du ?
"Der er så mange. Andy Warhol er fantastisk. Den der ide med, at alt er kunst, blot det defineres som sådan, er jeg vild med. Kunstverdenen er jo ”kejserens nye klæder” for mange."
"Abstrakte malerier kan være svære at forstå, men hvis de hænger på Louisiana, så er det et blåstempel. Personligt har jeg jo også den her kærlighedsaffære med Herge. Hans evne til at give liv, blot ved hjælp af et par streger, den er jeg helt på røven over."
Det farverige Maleri "Sardiner" afslører Mahoney´s alsidighed. Maleriet måler 70 x 50 cm.Online salg af malerier, SoMe og Instagram
Online salg er eksploderet de sidste mange år, men hvordan sælger man sine billeder og kommer ud til til det rette publikum. Mahoneys holdning er, at hvis man kan tjene lidt på noget som optager én, så er det hele rejsen værd.
Ifølge Mahoney er Maleribasen er et godt værktøj til salg og eksponering af malerier.
"Jeg havde så absolut ingen forventning, til salg på nettet. Og det har jeg stadig ikke. Hvis man kan tjene en skilling på noget der føles så godt, så er det bare en ekstra bonus, men det har aldrig været det vigtigste for mig.
-Benyttede du fra starten online medier, som f.eks. facebook og websites til eksponering af dig selv, og hvilke erfaringer har salg via nettet givet dig ?
"Jeg er generelt ikke særlig god til at bruge sociale medier. Min datter siger hele tiden til mig, at jeg burde bruge Instagram, men jeg har da fået lavet mig en hjemmeside, og så er Maleribasen jo også rigtig god i forhold til både eksponering og salg."
Annette Mahoneys maleri Beograd på 70x70 cm.-Hvad er dine tre bedste tips til alle de mennesker landet over, som lige nu prøver at sælge deres malerier ?
"Tro på det. Afslag hos de etablerede gallerier betyder ikke nødvendigvis, at det du laver ikke er godt."
"Vær kreativ i din tilgang til salg og eksponering."
"Hav tålmodighed."
Mulighederne er uendelige med et tomt lærred, for hvor skal man hen når det første penselstrøg lægges? Farvene skal definere begyndelsen af maleriet, historien driver det og evnen til at mase på og insistere, skal bringe maleriet ud til gallerierne. Mahoney frygter ikke afslag.
"Jeg elsker det tomme lærred. Alle de muligheder det rummer. Alligevel er det første penselstrøg altid skræmmende, for jeg ved sjældent, hvor jeg skal hen. Det vigtigste for mig er farverne. De bestemmer."
-Hvordan fik du "Foden indenfor" på gallerier og udstillingssteder ?
"Jeg tror, at jeg er god til at mase på. Jeg frygter ikke afslag. Enten kan folk lide det de ser, eller også kan de ikke. Så jeg kontakter en masse steder, og kører gerne til Tørring eller andre små steder med min bil læsset med malerier. Det handler om eksponering."
Bliv gratis oprettet som bruger på Maleribasen
Det første billede indbragte en 50er på et loppemarked. Køberen var en kvinde fra Norge.
"Det første billede solgte jeg på et loppemarked. Jeg havde en bod, mest med gammelt tøj og småting, men så tænkte jeg, at jeg også lige ville prøve om det var muligt at sælge nogle af mine malerier. På det tidspunkt stak de i alle mulige retninger, men det lykkes mig at sælge et af dem. Det var til en dame fra Norge, og jeg fik 50 kroner for det."
-Fortæl lidt om dit nyeste maleri, hvad fik dig til at producere netop dét billede ?
"Mit nyeste maleri hedder ”Sputnik”. Det er et forholdsvis lille maleri, og tanken kom fordi jeg lige nu som historielærer underviser om rumkapløbet under den kolde krig. Det startede med en cirkel, og langsomt voksede de her rum-agtige ting frem på lærredet. Først langt henne i processen blev jeg klar over, at det var der jeg var på vej hen."
Maleriet Lindholm fyr står som Mahoneys stille kommentar til den aktuelle Lindholm debat. Alle har brug for håb.Kunsten skal spredes ud
Kunsten skal ud til alle, og hvert værk står selvstændigt, uanset hvor det befinder sig. Holdningen er ikke ny, men på fremmarch, da flere og flere autodidakte kunstnere producerer malerier og kunst af høj kvalitet. Det hele handler om øjnene der ser. Sofakunsten er ikke for Mahoney, der skal nerve og nærvær i billedet.
-Kunst, kultur, gallerier og malerier har længe været en integreret del af den øvre klasse i samfundet, hvordan tror du man bedre kan sprede kunsten ud til den almene befolkning ?
"Graffitikunstnere som f.eks. Banksy og den portugisiske Vhils har fat i den lange ende. De viderefører jo sådan set det Bauhaus-bevægelsen havde gang i for snart 100 år siden."
"Jeg tror, at vi som kunstnere skal arbejde for at afmystificere kunsten. Den skal ikke være svær at forstå. Hvis du ser et maleri og synes, at det er noget lort, så er det måske fordi det forholder sig sådan. Også selvom det hænger på Charlottenborg."
-Er det for dyrt at købe malerier og er det for dyrt for aspirerende kunstnere at sætte kunst til salg ?
"Det er svært at sætte pris på kunst. Hvis man skal leve af det som kunstner, så skal der jo penge i kassen. På den anden side, så er priserne på kunst jo med til at udelukke en masse mennesker fra at købe det. Og det er enormt dyrt, hvis man som nystartet kunstner ikke tænker lidt kreativt. Her er online gallerier som Maleribasen jo banebrydende, og en rigtig god hjælp for aspirerende kunstnere."
-Maleriet "Lindholm fyr" kan lede hen mod en nutidig politisk agenda, er politiske beslutninger og problemstillinger noget som du prøver at afbillede i din kunst ?
"Jeg maler ikke sofastykker. Kunst skal betyde noget, synes jeg. Man skal have noget på hjertet, og det er jo ofte af politisk karakter."
”Lindholm fyr” er selvfølgelig en kommentar til planerne om byggeriet på Lindholm, men det tager som sådan ikke stilling."
"Fyrtårnet står for håb, og det mener jeg, at vi alle kan have brug for."
Se Annette Malhoneys kunstnerprofil på MaleribasenAf Thomas Jensen, skribent
Læs også disse kunstnerinterviews
Arendal: Kreativiteten på lærredet kom buldrende efter 20 års pause
á JesPere : Jægeren og kunstneren der trækker os tilbage til fortiden
Nadia Carstens: 18 årig talentfuld kunstner med fokus på æstetikken
Birgit Højgaard : Opskriften er at tro på sig selv og vise malerierne frem
Jakob Ingvorsen: Ung talentfuld kunstner med en masse på hjerte
Anne-Mettes: Malerkunst set fra den lyse side
Inge Thøgersen: Fra jakker og unika produktion, til global gallerist
Relaterede artikler
Køb og sælg malerier via online galleri
De nye unge kunstmalere - hvem er de ?